Een nieuwe laptop kopen: wat is voor jou de beste keuze?
Een goede laptop gaat jaren mee, maar uiteindelijk komt er een punt waarop je een nieuwe nodig hebt. Radar zet negen punten op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe laptop koopt.

De keuze voor een nieuwe computer is vooral afhankelijk van wat voor type gebruiker je bent. Gebruik je een computer vooral om te surfen, het regelen van je bankzaken en tekstverwerking? Dan ben je ook prima af met een minder krachtige computer. Als je je computer ook gebruikt voor het uitvoeren van zware berekeningen, om zware games te spelen of video’s te bewerken, kies dan voor een computer die een stuk krachtiger is onder de motorkap.

Desktop, laptop, tablet of iets er tussenin?
Allereerst moet je je afvragen of een laptop voor jou de beste keuze is. Als je de computer alleen thuis gebruikt, kan een desktop (vaste computer) ook een acceptabel alternatief zijn. Het voordeel van een desktop is dat je de computer altijd nog kan uitbreiden zodat hij sneller wordt. Het nadeel is dat je een desktop niet zomaar mee op pad neemt. Daarnaast neemt een desktop op een vaste plek vaak veel ruimte in. Een ander alternatief voor een laptop is een tablet. Tablets zijn meestal simpeler in gebruik, hebben over het algemeen een lange accuduur en zijn ook minder zwaar dan een laptop. Je pakt een tablet gemakkelijker op om even iets te bekijken. Het nadeel van een tablet, ten opzichte van een laptop, is dat tekstverwerken of het doen van je administratie een stukje lastiger is. Dan is er ook nog een categorie producten die tussen een laptop en tablet inzitten. Dit zijn bijvoorbeeld laptops met een touchscreen, waarbij je het scherm volledig om kan klappen. Hierdoor heb je de gemakken van een laptop en een tablet. Wel is zo’n zogeheten hybride laptop (of: twee-in-één-computer) minder krachtig en beperkt in accuduur. Ook is deze tussenvorm een stuk minder comfortabel vast te houden dan een tablet.

Windows (Microsoft), MacOS (Apple) of Chrome OS (Google)
De keuze voor een besturingssysteem is vooral een kwestie van smaak. Qua functionaliteiten hebben Windows en MacOS allebei hun eigen voor- en nadelen, maar in de basis zit je bij allebei goed. Wel is het aanbod van laptops dat op Windows draait een stuk uitgebreider. Een alternatief voor Windows en MacOS is het besturingssysteem Chrome OS van Google. Dit is een heel licht besturingssysteem waarop je alleen programma’s kunt installeren die in je internetbrowser draaien. Eigenlijk kun je het besturingssysteem van Google het beste vergelijken met een uitgebreide internetbrowser. Qua functionaliteiten is Chrome OS zeer beperkt, maar daar staat wel een lage prijs tegenover.

Het juiste schermformaat
Laptops met een schermdiagonaal van tien tot en met zeventien inch (25,4 tot en met 43 centimeter) zijn het meest gangbaar. Kies voor een formaat dat je prettig vindt werken. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner het scherm, hoe lager het gewicht. Het voordeel van een grotere laptop is dat de toetsen iets verder uit elkaar zitten en dat je eventueel een los cijfertoetsenbord aan de rechterkant hebt zitten. Eventueel kun je ook een los beeldscherm of los toetsenbord aanschaffen. Hierdoor heb je thuis altijd een groot scherm en uitgebreid toetsenbord tot je beschikking, maar kun je nog steeds een laptop met klein scherm kopen.

Wel of geen touchscreen?
Van oudsher kun je een laptop besturen met behulp van een toetsenbord of muis. Tegenwoordig zie je echter steeds meer laptops met een touchscreen. Hierdoor kun je ook acties uitvoeren op je computer door met je vinger op het scherm te tikken. Het touchscreen komt over het algemeen het beste tot zijn recht als je het scherm volledig om kan klappen. Op dit moment kun je alleen op sommige Windows-laptops gebruikmaken van een touchscreen. Echter zijn er maar weinig programma’s geoptimaliseerd voor deze functionaliteit. Bovendien gaat een touchscreen ten koste van je accuduur en ben je meer geld kwijt in de aanschaf van je laptop.

Gewicht van de computer
Als je vaak met een laptop reist, is het praktisch om te kiezen voor een lager gewicht. Het nadeel van lichtere laptops is dat ze meestal minder krachtig zijn en voor de meeste gebruikers daardoor te traag. Wel heb je zogeheten ultrabooks. Dit zijn ultradunne (maximaal 1,5 centimeter), ultralichte (maximaal 1,5 kilogram) laptops, die tegelijkertijd wel heel krachtig zijn. Aan deze specificaties zit echter wel een prijskaartje vast. Voor een zwaardere, dikkere, maar even krachtige, normale laptop betaal je soms zo een paar honderd euro minder.

Hoe lang gaat de accu mee?
Des te hoger het aantal wattuur (Wh) bij een laptop-accu, des te beter de accuduur zou je denken. Toch is de werkelijkheid iets complexer. Een gemiddelde laptop met een 15 inch scherm heeft volgens de Consumentenbond een accu met een capaciteit van veertig tot zestig wattuur. Toch gaat de ene laptop langer mee op dezelfde accu dan een andere. De snelheid van een laptop, het formaat van het scherm en de beeldresolutie hebben allemaal impact op hoe lang je op je accu kan werken. Gemiddeld gaat een lithium-ion accu drie tot vijf jaar mee.

Welke aansluitingen heb je nodig?
Welke randapparatuur wil je op je laptop kunnen aansluiten? Als je bijvoorbeeld de foto’s van je digitale camera wilt overzetten, is een ingang voor sd-kaartjes behoorlijk handig. Voor een losse muis, een los toetsenbord of een harde schijf heb je meerdere usb-ingangen nodig. Let wel op voor het type USB. Veel accessoires werken nog met USB-A, terwijl er laptops met alleen USB-C-poorten verschijnen. Lees ook: Wat is USB-C en wat heb je er aan? Als je een extern scherm wilt aansluiten, is een HDMI-poort geen overbodige luxe. Alhoewel je tegenwoordig ook schermen kan aansluiten via USB-C, mits je laptop en scherm over zo’n poort beschikken.

Harde schijf
Qua opslagruimte op je computer zijn er twee gangbare types harde schijven. HDD is de oudere variant die wel een flink stuk trager is dan Solid State Disk (SSD). Een HDD-schijf is wel goedkoper dan SSD, bovendien kun je over het algemeen meer data kwijt op een HDD-schijf. Desondanks ben je beter af met een SSD-schijf vanwege het zeer grote snelheidsverschil.

Andere technische specificaties
Qua werkgeheugen zit je over het algemeen goed met een laptop met minimaal vier gigabyte geheugen. Werkgeheugen is als het ware het korte termijngeheugen van je computer. Als je foto’s of video’s bewerkt of gamet, is zes of acht gigabyte aanbevolen. De rekenkracht in een computer komt uit de processor. Een gemiddelde gebruiker zit goed bij een Intel Core i5. Bij heel licht gebruik kun je eventueel ook met een Intel Core i3 uit de voeten. Intensieve laptopgebruikers kunnen het beste kiezen voor een Intel Core i7-processor. Kies qua wifi minimaal voor de wifi-standaard 802.11ac. Bij oudere wifi-standaarden ligt de maximale internetsnelheid ook lager.

(bron: radar.avrotros.nl)