3000 Nederlandse websites en een onbekend aantal buitenlandse websites worden later vandaag moeilijker toegankelijk in Google Chrome. De makers van de browser vinden dat de sites niet goed zijn beveiligd. De sites zijn nog wel te bezoeken, maar je browser ontraadt je dat met een felrood scherm.

Het gaat om websites die hun verbinding beveiligen op een achterhaalde manier. Een beveiligde verbinding is te herkennen aan een slotje in je webbrowser. Door de beveiliging kunnen onbevoegden niet meelezen, bijvoorbeeld als je wifi in de trein gebruikt.

De bewuste sites zijn niet de meest bezochte van Nederland, maar evengoed gaat het wel om grote bedrijven als Ekoplaza en supermarktketen Emté. Ook de sites van Buma Stemra en de gemeentes Zutphen en Heemskerk stoppen vandaag met goed functioneren in Google Chrome, evenals de klantenservice-pagina van NS International. Ekoplaza en de gemeente Heemskerk hebben vanmorgen maatregelen genomen om te voorkomen dat de sites een waarschuwing tonen.

In de publieke sector stoppen 189 websites met werken, blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation.

Certificaten
Om er zeker van te zijn dat die beveiliging goed is, zijn er zogenoemde certificaten nodig. Door zo’n certificaat weten gebruikers zeker dat ze op de goede website zitten, en dat niemand de verbinding onderschept. De 3000 bewuste websites gebruiken volgens het onderzoek een certificaat dat Google vanaf vandaag niet meer ondersteunt.

(bron: nos.nl)