Microsoft heeft Windows 10 voorzien van een nieuwe tool om verloren bestanden mee terug te halen. De nieuwe file recovery tool, die simpelweg Windows File Recovery heet, is een aangepaste versie van de oude tool en wordt op dit moment uitvoerig getest.

De nieuwe tool is gebruikersvriendelijker dan de oude versie en heeft twee herstelmodi. De ‘regular mode’ moet het herstellen van bestanden op ntfs-drives versnellen. Deze modus is vooral handig voor mensen die de prullenbak nog niet zo lang geleden hebben geleegd.

De tweede herstelmodus is de ‘extensive mode’. Deze modus is voor andere bestandssystemen dan ntfs en heeft complexere herstelfuncties. Deze modus is goed voor bestanden die langer geleden zijn verwijderd en harde schijven die corrupt zijn geraakt.

De nieuwe hersteltool is beschikbaar in build 21286 van Windows 10 (Insiders preview). Gebruikers die alvast aan de slag willen met de nieuwe tool, kunnen deze ook downloaden uit de Windows Store. De software zal in de loop van 2021 worden uitgerold naar de publieke versie van Windows 10.

(bron: hardware.info / foto: windows store / app: Windows File Recovery)