Dit eeuwige dilemma kan ook van jouw lijstje.

Er zijn van die onderwerpen waar je eindeloos over kan discussiëren en waar elk standpunt fanatieke verdedigers kent. Het weer, jouw favoriete voetbalclub of de vraag of jouw computer nu aan of uit moet als je hem niet gebruikt. Om de discussie nog verder te verhitten kun je natuurlijk ook kiezen voor de slaapstand, dus grond voor ruzie te over. Een expert geeft uitleg bij de directe opties en helpt deze discussie definitief om zeep (of niet, reageer gerust als je het niet met hem eens bent).

Veel mensen hebben het idee dat je de computer ’s nachts het beste uit kunt doen. Hun argumenten zijn meestal: kans op stroomstoring/kortsluiting, stroomverbruik en slijtage aan componenten. Daarnaast is het goed voor diverse programma’s om de computer uit te zetten om bijvoorbeeld een tijdelijk geheugen of cache leeg te maken.

De expert legt uit dat je de computer het beste aan kan laten staan als je hem meerdere keren gebruikt. De pc staat dan wel onder constante spanning, maar die spanning is laag en heeft niet veel gevolgen voor de onderdelen. Elke keer wanneer de computer aan- of uitgaat ontstaat er een stroompiek. Dit is ingrijpender voor de slijtage aan de componenten.
Dit wordt anders naar mate de computer ouder wordt. Zo is een harde schijf met bewegende onderdelen veel gevoeliger voor zaken als oververhitting of continu spanning dan de robuustere ssd. Daarnaast hebben bepaalde onderdelen een levensduur, die bijvoorbeeld in branduren gemeten wordt. Een LED-scherm kan bijvoorbeeld een levensduur van 15.000 uur hebben. Wanneer je de computer continu aanlaat zijn deze uiteraard sneller verstreken dan wanneer je de computer uitdoet.

Kortom, de vraag of je de computer beter uit kunt doen of aan kan laten na langdurig gebruik is vooral afhankelijk van 2 factoren; het doel van het gebruik en de ouderdom van de computer.

De expert adviseert dan ook om de computer uit te zetten als je de computer minder dan 2 maal per dag gebruikt, elektriciteit wilt besparen en het geluid van bijvoorbeeld de ventilator te hinderlijk vindt.

Je kunt de computer beter aan laten als je meerdere keren per dag gebruik wilt maken van de PC, wanneer deze als server dient of wanneer je deze op afstand wilt kunnen besturen. Ook wanneer je updates van virussen en software uit wilt laten voeren terwijl je niet met de computer hoeft te weken is aan laten de beste optie. Ook wanneer je in de ochtend direct wilt opstarten voor een spoedklus is aan laten een beter alternatief.

De slaapstand is volgens de expert de gulden middenweg. De computer verbruikt dan geen stroom in de periode dat hij ‘slaapt’ maar is wel direct beschikbaar zodra hij uit slaapstand komt. Ook bespaar je veel stroom en dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Nadelen kleven er volgens hem niet direct aan. Kort gezegd hangt het dus van de ouderdom en gewenst gebruik van de computer af wat in jouw situatie beter is. Hier kun je het hele advies van de expert nalezen.

Overigens zijn er zat andere manieren om de levensduur van jouw computer te verlengen en schade aan je pc te voorkomen. In het uiterste geval kan je je oude pc uiteraard altijd nog weg doen.

(bron: apparata.nl)