Volgens marktonderzoeker DramExchange zal de prijs van producten op basis van nandgeheugen begin volgend jaar dalen, omdat de onderzoeker er een overschot aan het geheugen verwacht. Dat zou met name kunnen resulteren in goedkopere ssd’s.
Het verwachte overschot aan nandgeheugen komt door een lagere vraag. DramExchange verwacht dat in het eerste kwartaal van 2018 die vraag 15 procent lager zal zijn dan in het vierde kwartaal van 2017. Vooral de vraag van Chinese smartphonemerken zou afnemen. In het eerste kwartaal van het jaar is de vraag gebruikelijk laag, terwijl het vierde kwartaal juist een piek heeft.
Tegelijkertijd zouden fabrikanten van nandgeheugen juist hun productiecapaciteit steeds verbeteren en verhogen, omdat de algemene trend is dat er een grotere vraag naar het geheugen is. De output van de leveranciers zou juist 5 procent hoger zijn in het eerste kwartaal van volgend jaar, ten opzichte van eind dit jaar.
Deze overproductie resulteert vermoedelijk in lagere prijzen van ssd’s. Nandgeheugen zit in veel meer producten, zoals smartphones, tablets en laptops, maar ssd’s zijn het gevoeligst voor prijsdalingen omdat die vrijwel alleen uit nandgeheugen bestaan. Hoe sterk de prijsdaling zal zijn, is niet duidelijk.
DramExchange verwacht dat ook in het tweede kwartaal van 2018 de vraag naar nandgeheugen lager zal zijn dan het aanbod, waardoor de prijsdaling aan zou kunnen houden. Vanaf de tweede helft van het jaar, als het ‘piekseizoen’ begint, gaan de prijzen vermoedelijk weer stijgen, omdat dan bijvoorbeeld veel nieuwe smartphones uitkomen en de verwachting is dat die een hogere opslagcapaciteit hebben dan huidige modellen, wat de vraag naar nandgeheugen weer doet stijgen.
In het eerste kwartaal van dit jaar ontstond er juist een tekort aan nandgeheugen, omdat fabrikanten bezig waren met de overstap van 2d- naar 3d-nand en omdat Chinese fabrikanten zoals Huawei, Oppo en Vivo opeens veel meer nandgeheugen afnamen. Volgens DramExchange stegen prijzen van bijvoorbeeld ssd’s daardoor met meer dan 10 procent.

Wilt u binnenkort ook graag een nieuwe SSD in laptop of desktop. Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

(bron: tweakers.net)